Guma do żucia a zdrowie

Odświeża oddech, zmniejsza napięcie nerwowe i stres, pomaga zachować właściwą higienę jamy ustnej zapobiegając próchnicy, zaspokaja głód, przyczynia się do rozwoju mięśni szczękowych, wpływa na rozwój inteligencji, uspokaja, pomaga skupić się na wykonywanej czynności – żucie gumy, jak się okazuje, niesie za sobą wiele dobrego…

Gumy do żucia – od wyboru do koloru
Cytrynowa, owocowa, miętowa, eukaliptusowa, z miodem, w plasterkach, w drażetkach, w listkach, w lizaku czy pasku, dla dzieci, dla dorosłych, dla palaczy, wspomagająca utratę wagi  – producenci gum do żucia prześcigają się w poszerzaniu swoich ofert czyniąc swoje produkty wyjątkowymi pod względem zapachu, wyglądu, smaku, właściwości.
Na rynku dostępne są między innymi gumy z witaminą C, która uwalnia się pod wpływem produkcji śliny i wraz z nią trafia do organizmu.Na uwagę zasługują także gumy do żucia, mające pomóc skutecznie zwalczyć nałóg palenia papierosów. W swoim składzie zawierają one dawkę nikotyny, która ma pomóc skutecznie zerwać z nałogiem. Żucietakiej gumy na też ograniczyć chęć sięgnięcia po kolejnego papierosa.

Historia gumy do żucia
Guma do żucia sięga swoją historią czasów starożytnych, kiedy to do czyszczenia zębów oraz odświeżania oddechu używana była żywica pochodząca z kory gumowego drzewa Pistacia lentiscus.
Nawyk żucia spotkał sie z szerokim uznaniem, wobec czego ekstrakty gumy do żucia stały się w XIII wieku powszechnym przedmiotem handlu. Produktem na kształt gumy do żucia, który jako pierwszy trafił do sprzedaży był produkt o nazwie Czysta guma świerkowa ze stanu Maine, którego producentem był Amerykanin, John Curtis.
Z upływem czasu guma do żucia była stale udoskonalana i uatrakcyjniana przy użyciu rozmaitych esencji zarówno pod względem smaku, jak i zapachu.
W 1869 roku została opatentowana przez Wiliama i Sample a pod koniec XIX wieku stała się produktem ogólnodostępnym.

Guma do żucia – składniki
Składnikami gum do żucia jest: baza gumowa, cukier puder, syrop skrobiowy, substancje barwiące, substancje smakowo-zapachowe. Do gumy do żucia dodawana jest też jedna z dwóch baz – zwykła lub balonowa. Mleczko pochodzące z pnia sączyńca, dodawane niegdyś do gum  zastąpione jest obecnie, ze względów ekonomicznych oraz jakościowych, polimerami. Każda guma do żucia pod wpływem temperatury i śliny zmienia swoją konsystencję, z półtwardej na ciągnącą się.

Guma do żucia a higiena jamy ustnej

Wiele gum do żucia nie zawiera cukru, dzięki czemu sięganie po nie wspomaga higienę jamy ustnej. Zalecane jest dlatego żucie gumy tuż po posiłku przez około 20 minut.
Podczas żucia następuje zwiększona produkcja śliny a wędrująca w zakamarki międzyzębowe guma pozwala usunąć stamtąd resztki pokarmu, przez co przestrzenie te oczyszczają się. Guma do żucia zwiększa też produkcję dwuwęglanów, które neutralizują kwasy wytwarzane po posiłkach, guma sprawia także, że pH śliny nie spada, przez co nie zagraża szkliwu zębów.
Gumy do żucia bez cukru wzbogacone są o substancje słodzące, do których zaliczyć można na przykład aspartam lub substancje wypełniająco-słodzące, na przykład sorbitol.
Składnik ten zmiękcza gumę zapobiegając jej łamaniu, chłodzi i odświeża a także zapobiega rozwoju bakterii, stymuluje pracę jelit. Jego nadmiar może wywołać rozwolnienie.

Gumy do żucia dla dzieci
Szczególną grupę gum do żucia stanowią te dedykowane dzieciom. Charakteryzuje je owocowy smak oraz szeroka oferta kolorystyczna. Wiele z nich pozbawionych jest cukru, za to posiada wapń wspomagający budowę zębów.
Kupując dzieciom gumy sprawdzajmy zatem ich skład, pozwalając na ich żucie tuż po posiłku przez 10-20 minut.

zdrowie-guma

Gumy do żucia a utrata wagi
Przeżuwanie, nawet to nie kończące się połykaniem, jest informacją dla mózgu o otrzymaniu porcji pożywienia, dzięki czemu obniża się poziom łaknienia. Podczas żucia spalane są też kalorie, w ciągu godziny około 11 kcal, co jest kolejnym pozytywem w walce ze zbędnymi kilogramami.
Jeśli zatem zwykłyśmy podjadać w czasie czytania czy oglądania filmu, zamiast sięgać w sklepie po ciasteczka, kupmy paczkę gum, bez cukru.

Podczas żucia gumy mózg dotlenia się bardziej, co owocuje możliwością rozwoju inteligencji. Przeprowadzone badania wykazały, że osoby, które w młodości żuły sporą ilość gum odznaczają się wyższym ilorazem inteligencji, aniżeli ci, którzy jej nie żuli.
Pamiętajmy jednak, żeby jednej gumy nie żuć w nieskończoność, po upływie 20 minut należy ją wyrzucić, do kosza oczywiście, nie zaś przyklejać pod ławkę czy krzesło, jak zwykło to robić wielu uczniów w szkołach…

 

Dodaj komentarz